Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Η λογοτεχνία είναι παγκόσμια γλώσσα και το πιο ισχυρό «όπλο» μας», Του Νικόλαου Κάτσικα



«Η λογοτεχνία είναι παγκόσμια γλώσσα και το πιο ισχυρό «όπλο» μας», είπε παρουσιάζοντας το βιβλίο της «Στους Δρόμους του Καΐρου, η Αιγυπτιώτισσα Πέρσα Κουμούτση.
Του Νικόλαου Κάτσικα


Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου ,2015 


 
Κάνοντας μία αυτοκριτική για τη χρήση της λέξεως «συγκινητική», ωφείλουμε να πούμε ότι η παρουσία της Αιγυπτιώτισσας μεταφράστριας και συγγραφέως Πέρσας Κουμούτση στο ελληνικό Κάιρο, όπου εκείνη γεννήθηκε και μεγάλωσε, μάς συγκίνησε πραγματικά, αγγίζοντας πολύ ευαίσθητα σημεία της καρδιάς μας.
Είναι μεγάλη μας χαρά αλλά συνάμα και λύπη, που πλέον βρίσκουμε τόσο σπάνια μπροστά μας, μυαλά αιγυπτιώτικα, ποτισμένα από την ιστορία, να μάς μεταφέρουν την ιστορία τους, τόσο γλαφυρά αλλά και τόσο απλά…
΄Ισως, γιατί, οι μεγάλες αλήθειες είναι οι απλές αλήθειες!…
 Και είναι αληθινά λοιπόν εκπληκτικό το με πόσο σεμνότητα η Καϊρινή Πέρσα Κουμούτση, η απόφοιτος της Αμπετείου και του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου Καΐρου, ξεδίπλωσε ανάμεσα σε παλιούς και νέους φίλους της, το νήμα της συγγραφικής ζωής της, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της «Στους δρόμους του Καΐρου», που συνδιοργάνωσαν οι δύο πολιτιστικοί πυλώνες του Ελληνισμού στην Χώρα του Νείλου – όπως ακριβώς τούς συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους αυτή, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη – που είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
 

Χρέος και καθήκον των δύο Διευθυντών (των κ.κ. Χρίστου Παπαδόπουλου και Σταυρούλας Σπανούδη, αντίστοιχα) να ευχαριστήσουν τη συγγραφέα, αλλά χρέος και καθήκον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού να στέρξει στα μηνύματα που μεταφέρει μέσα από το έργο της η ίδια η Πέρσα Κουμούτση. Στις συγγραφικές αναζητήσεις της, που μετράνε πάνω από 20 χρόνια ζωής! Με τη μετάφραση κάπου εκατό βιβλίων, από και προς τα αραβικά. Μα, πάνω από όλα με μία ξεχωριστή αγάπη για τον μέγιστο, μέσα από την απλότητα της σοφίας του και της τέχνης του, Ναγκίμπ Μαχφούζ.

Τα νάματα αυτού του ουμανιστή γίγαντα της αιγυπτιακής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, ακολούθησε η Πέρσα, σαν το μικρό κορίτσι που εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου της, «Στους δρόμους του Καΐρου», που ήδη έχει κερδίσει εκατοντάδες αναγνώστες…

Το τελευταίο συγγραφικό της έργο είναι σχεδόν βιωματικό, όπως όταν η ίδια ξεκίνησε, γράφοντας ένα έργο για να ξορκίσει – όπως χαρακτηριστικά είπε – τη νοσταλγία της ξενιτειάς, ένα σύνολο σημειώσεων, που τελικά έμελλε να γίνει βιβλίο, και να τής ανοίξει νέους δρόμους μέσα από την τέχνη και τη λογοτεχνία…

«Η γλώσσα αποτελεί το πιο ισχυρό «όπλο» του πολιτισμού μας», είπε σε μία αποστροφή του λόγου της η Πέρσα Κουμούτση, κτυπώντας σα γροθιά μέσα στο «είναι» μας τη δύναμη που έχει ο πολιτισμός μέσα από τη λογοτεχνική του έκφανση.
  
Καθοριστικό βέβαια και το έργο του μεταφραστή του βιβλίου της, που αναμένεται άμεσα να εκδοθεί και στα αραβικά, του Δρ Χάλιντ Ραούφ, ο οποίος μίλησε για το έργο της Αιγυπτιώτισσας συγγραφέως.
 

Συγκινητική σίγουρα η υποδοχή της Αιγυπτιώτισσας συγγραφέως και εκ μέρους του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ελ ΄Αζχαρ Δρ Τάρεκ Ραντουάν, τον οποίο γνωρίζει πολλά χρόνια πριν.

Ο Αιγύπτιος Πανεπιστημιακός, που διετέλεσε και Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγύπτου στην Αθήνα μέχρι το 2011, προσέφερε στην παρουσία κάποιων από τους ελληνομαθείς φοιτητές του, μία ειδική διάκριση από το μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα προς την Πέρσα Κουμούτση, τιμώντας το έργο της και την προσφορά της.


 Το ίδιο ξεχωριστή ήταν και η παρουσία όσων τίμησαν τη σημαντική αυτή λογοτεχνική βραδυά, όπως η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη (που δεν έκρυψε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την πραγμάτωση της εκδήλωσης), ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, ο έτερος Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Κήμης Φλεβοτομάς (που θυμήθηκε από πόσο κοντά ήξερε την Πέρσα και την τάξη της στο σχολείο, όπου μαζί της ήταν ο γιος του Μιχάλης, αλλά και η εκπαιδευτικός Αγγελική Σκούμπη, παρούσα και κείνη στην εκδήλωση), η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου (τιμώντας ένα επίλεκτο μέλος του Συλλόγου), καθώς επίσης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, ο πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης Καΐρου κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, κ.ά.
 
Και να, η Πέρσα Κουμούτση, μπροστά μας, στην αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, την περασμένη Πέμπτη 19 φεβρουαρίου το βράδυ, πάντοτε με την εφηβική διάθεση, να προσκαλεί όλους μας να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι – όπως μπορεί ο καθένας – για να ξορκίσουμε με τη σειρά μας αυτήν την γενική κρίση που μαστίζει την εποχή μας…
Αυτό άλλωστε διδάσκει με το έργο της και η Πέρσα Κουμούτση… Αθόρυβα… Χωρίς τυμπανοκρουσίες… Με το χαμόγελο… Την επιμονή, την πολύ δουλειά, αλλά και το ταλέντο… Έτσι, συνεχίζει μέχρι σήμερα να γεφυρώνει πολιτισμούς, αξίες, λαούς, κοινωνίες, να προάγει τη σημερινή πολυπολιτισμικότητα που επικρατεί όλο και περισσότερο. Μία πολυτισμικότητα – και ας μην θεωρηθούμε τοπικιστές – που ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός προσφέρει απλόχερα…

Όπως και η ίδια η συγγραφέας τόνισε, μέσα από βιβλίο της αυτό, που είναι στηριγμένο στους μύθους και το έργο του Αιγύπτιου συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ, επιχείρησε να εμφυσήσει στη νεότερη γενιά το χρέος όλων μας, να αναδείξουμε τη σημασία της λογοτεχνίας, που ενώνει και δεν απομονώνει τους πολιτισμούς, που ενώνει και δεν χωρίζει τους ανθρώπους…   

Τελειώνοντας, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, πρωτίστως τη συγγραφέα, καθώς και στην Δ/ντρια του ΕΙΠ Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη, την Διαχειριστική και Οικονομική Διευθύντρια του ΕΠΚΚ κα Ντίνα Γεδεών και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Πολιτιστικών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Στέφανο Αργυρίου.    
Πηγή: pyramisnews