Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

"Eνώπιον του θρόνου", του Ναγκίμπ Μαχφούζ, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ενώπιον του Θρόνου (Ναγκίμπ Μαχφούζ, Εκδόσεις Ψυχογιός).


Οι σημαντικότεροι ηγέτες στην ιστορία της Αιγύπτου προσέρχονται ένας-ένας στην επιβλητική Αίθουσα της Δικαιοσύνης και απολογούνται για τα πεπραγμένα τους ενώπιον του Θεού Όσιρι και της Ίσιδας. Είναι όλοι εκεί: από τους Φαραώ Χέοπα και Ραμσή και τη Βασίλισσα Χατσεπσούτ μέχρι τους προέδρους Γκαμάλ Αμπντ ελ Νάσερ και Άνουαρ αλ Σαντάτ. Οι ηγέτες του παρελθόντος επικρίνουν ή εξυμνούν ο ένας τον άλλο: ο ιδρυτής της Αιγύπτου Φαραώ Μήνης κατηγορεί τον Νάσερ και το πραξικόπημά του για την παρακμή της χώρας, ενώ ο Νάσερ επιτίθεται στον Σαντάτ για την πολιτική του. Εκτός από τους πολιτικούς, στο βήμα ανεβαίνουν επαναστάτες, ποιητές και φελάχοι, διατυπώνοντας ο καθένας τη δική του κριτική άποψη για την πανάρχαια και πολύπαθη χώρα.

Μια άκρως πρωτότυπη προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας της Αιγύπτου, ένα μοναδικό μυθιστόρημα από τον βραβευμένο με Νομπέλ Ναγκίμπ Μαχφούζ.

2 σχόλια:

βασίλης είπε...

Και να σημειώσουμε ότι τη μετάφραση την έχεις κάνει εσύ Πέρσα, όπως και στα περισσότερα βιβλία του Νομπελίστα Μαχφούζ. Σημαντικός παράγοντας για την ανάδειξη του έργου του. Συγχαρητήρια λοιπόν και σε σένα!

marilia είπε...

Καινούριο; Καλοτάξιδο! :)