Σάββατο 1 Μαΐου 2010

" Η Αραβική λογοτεχνία και η απήχησή της στον Δυτικό Κόσμο


Public Συντάγματος : Μια βραδιά αφιέρωμα στην Αραβική λογοτεχνία και στην απήχηση της στο Δυτικό Κόσμο περίμενε τους επισκέπτες του Public Συντάγματος, την Τετάρτη 28 Απριλίου και ωρα 21.00.

Κοντά μας βρέθηκαν ο Azouz Begag, (πολιτικός, συγγραφέας), o Subhi Hadidi (κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος) και η Πέρσα Κουμούτση (συγγραφέας και μεταφράστρια). Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Η σύγχρονη αραβική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια αλλάζει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ζητώντας πλέον να ικανοποιήσει ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Kαι οι πιστοί αναγνώστες της, που ολοένα και αυξάνονται, δεν την επιλέγουν πια "από περιέργεια" όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά την επιλέγουν για το κύρος και τα πανανθρώπινα θέματα που πραγματεύεται. Αυτά ειπώθηκαν ανάμεσα σε άλλα στην πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά με πρωταγωνιστές ένα (πρώην) Γάλλο Υπουργό (αλγερινής καταγωγής), έναν διεθνούς φήμης κριτικό λογοτεχνίας και σεναριογράφο Συριακής καταγωγής και μια Ελληνίδα συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας. Συντονιστής της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης ο έμπειρος δημοσιογράφος Βασίλης Καλαμαράς (εφ. Ελευθεροτυπία).

2 σχόλια:

Γιώτα Φώτου είπε...

Είναι οι στιγμές που λυπάμαι που μένω μακριά.
Φιλιά

Πέρσα Κουμούτση είπε...

Γιώτα μου, μη λυπάσαι. άλλωστε και αυτοί που μένουν στην Αθήνα τι νομίζεις πως κάνουν; όταν βρίσκσουν λίγο χρόνο το αφιερωνουν στα δικά τους. Κανείς δεν ήλθε από τους κοινούς γνωστούς. Αλλά λυπάμαι που μένεις μακριά, γιατί δεν κάνουμε παρέα. Τόση απόσταση ανάμεσα μας.... Σε ευχαριστω και να ξέρεις πως πάντα σε σκέφτομαι