Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Aιώνια επιστροφή

Στο προηγούμενο βιβλίο της Ελένης Γκίκα, Πλήθος Είμαι, η βασική ηρωίδα της φαινομενικά εύθραυστη αλλά με την αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου που θέλει να εξορκίσει το παρελθόν του, επιχειρεί μια περιπλάνηση στους σκοτεινούς λαβυρίνθους της μνήμης. Αναδιφά σε αυτήν γυρεύοντας τραύματα και θραύσματα του παρελθόντος, ελπίζοντας, ότι με αυτή την αναδίφηση θα απολυτρωθεί από το τυραννικό της παρελθόν.

Στην "Αιώνια Επιστροφή" η Eλένη Γκίκα επιστρέφει. Επιστρέφει με ένα ακόμα εκπληκτικό ταξίδι της, στο χωροχρόνο, μόνο που ετούτη η επιστροφή δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσα από τη διαδικασία της επαναφοράς της μνήμης, ή από ένα πλέγμα αναπολήσεων ή αναμνήσεων, αλλά με το σθένος και τη δύναμη εκείνου που τολμά να ανασύρει την αλήθεια, να την αποκαλύψει και έπειτα να την εκθέσει γυμνή μπροστά στα μάτια των άλλων. Και όχι μόνον αυτό, αλλά είναι έτοιμη κάθε στιγμή να αναμετρηθεί μαζί της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η ιστορία της Ελένης είναι μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, όπως λέει και η ίδια. Οι δυο αυτές ιστορίες άλλοτε τέμνονται και συναντιούνται και άλλοτε συγκρούονται και απομακρύνονται η μια από την άλλη, όπως συμβαίνει με όλες τις σχέσεις στη ζωή. Αλλά σε κάθε περίπτωση αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται με ένα μοναδικό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και ανάμεσα στους ήρωες της κάθε ιστορίας.

Ανάμεσα, σε εκείνους τους ‘αληθινούς’ τους απτούς που πλαισιώνουν τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας της, αλλά και τους άλλους, τους χάρτινους που ξεπηδούν μέσα από τα βιβλία και τα ‘θραύσματα’ που η δημιουργός επιλέγει να μας παραθέσει. Μόνο που εδώ, ακόμα και οι ‘χάρτινοι ήρωες’ αποκτούν υπόσταση, ανάσα και
πνοή. Περνοδιαβαίνουν, έξω από τα όρια της ιστορίας της με σκοπό να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα γεγονότα τις αλήθειες, που ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, συχνά στρέφουμε μακριά το πρόσωπό μας.

Η βασική ηρωίδα του βιβλίου Όλγα, ζει μια παράδοξη ζωή, σχεδόν σιωπηλή, ώσπου αποφασίζει να κάνει εκείνο το βήμα που η ίδια αργότερα θα προσδιορίσει ως Αιώνια Επιστροφή. Όλη της τη ζωή περιμένει ετούτη τη στιγμή, όπου θα κάνει αυτό το τολμηρό δρασκέλισμα. Έτσι κάπου ανάμεσα στα ασαφή και θολά όρια του δρόμου που επιλέγει να διανύσει, θα συναντήσει τρία ‘πρόσωπα,’ καθοριστικά και ολέθρια. Αλλά μόνο για την ίδια; Έρωτας, Λογοτεχνία, Πολιτική. Τρία πρόσωπα, τρεις βασικές πτυχές της ιστορίας που συμπλέκονται με ένα εξαιρετικό και πάντα μοναδικό τρόπο, από εκείνους που μας έχει συνηθίσει η Ελένη Γκίκα. Αλλά πάντα και σε κάθε περίπτωση ανοίγει τα μάτια μας για δούμε τα πράγματα καθαρότερα.

Το είχα πει από την αρχή, και το ξαναλέω, ελάχιστες φορές ο συμβολισμός και ο ρεαλισμός έχουν ζυμωθεί με τόση μαεστρία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία όσο στα βιβλία της Ελένης. Και μοιάζει να το πετυχαίνει πάντα με ένα τρόπο τόσο φυσικό.

Ελένη, καλή επιτυχία σου εύχομαι, ολόψυχα, και πάντα να επιστρέφεις με συγκλονιστικά βιβλία.

9 σχόλια:

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Κι εγώ της εύχομαι, Πέρσα μου, γιατί το αξίζει ΠΟΛΥ, όπως εύχομαι και σε σένα, γιατί κι εσύ αξίζεις πολλά!
Μαζί σας γνώρισα, τότε!
Φιλιά και στις δυο σας!
Θα επανέλθω!
(Σ' ευχαριστώ, για "κάτι". Ξέρεις εσύ!Δεν μου άλλαξε κάτι... απλά, μου έδειξε κάτι παραπάνω για σένα, καλό!Να όψονται οι αποστάσεις, αν και τις μηδενίζουμε, όταν χρειάζεται!)

Μηθυμναίος είπε...

Καλή μου Πέρσα, χαίρομαι που με το ευγενικό και καλόκαρδο ύφος σου αφήνεις να φανεί, με τα όμορφα λόγια σου για το βιβλίο της γλυκιάς Ελένης, το μεγαλείο της ψυχής σου! Το καλύτερο δείγμα συναδελφοσύνης.

Να ευχηθώ από εδώ στην Ελένη: Καλή Επιτυχία!!!

Eleni Gika είπε...

Πέρσα, με συγκινείς τόσο! Κι απ' την αγάπη σου και τη φιλία μας να γίνεται μόνο, αξίζει και με το παραπάνω! Η φιλία μας είναι εκείνη που μετρά! Σ' ευχαριστώ για την αγάπη και τη γενναιοδωρία σου, και υπ' όψιν, κυρά μου, γράφεις υπέροχα!

Eleni Gika είπε...

Kατερινάκι μου, γλυκό,
καλέ μου Μηθυμναίε, θερμά σας ευχαριστώ!

Alexis Stamatis είπε...

ελενη μου θα μου το στειλεις; Πολλα φιλια και καλη επιτυχια! αλεξης σταματης
υγ περσα πολλα φιλια επισης

Eleni Gika είπε...

Αλέξη! καλέ ναι! Θα σου το στείλω, δώσω... Ευχαριστώ πολύ πολύ για όλα!
Φιλιά κι από μας!

ritsa masoura είπε...

Πόσο ουσιαστική η προσέγγιση σου Πέρσα μου για την υπέροχη Ελένη μας!!! Δεν τοχω αγοράσει ακόμη. Συντομα όμως θα γίνει και πρεπει να δω αυτό το θεριό πώς κανονίζει αυτές τις επιστροφές ...
φιλια

βασίλης είπε...

Κι εγώ ανυπομονώ να διαβάσω το βιβλίο της Ελένης! Ειδικά αυτό πιστεύω ότι έχει μια ξεχωριστή γοητεία, όταν κάτι επιστρέφει μοιάζει να ξεκινάει από την αρχή, σαν να ξανανιώνει. Η ανάλυση της Πέρσας είναι όπως πάντα σημαντική εμβαθύνοντας στα σημεία που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Καλοτάξιδο και συγχαρητήρια!

Νίκος Παργινός είπε...

Καλοτάξιδο να είναι... Πολλές ευχές για την Ελένη της καρδιάς μας...