Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

"Ο Επισκέπτης του Ονείρου" της Ελένης Τσαμαδού

Η Ελένη Τσαμαδού, καταξιωμένη συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων που εκδίδονται όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, επανέρχεται με ένα ακόμα υπέροχο και μάλιστα πρωτότυπο βιβλίο της. "Ο επισκέπτης του ονείρου" είναι ένα βιβλίο που στοχεύει και καταφέρνει να ταράξει τα νερά της μνήμης, απογυμνώνοντας τις αλήθειες μιας παλαιότερης, παρότι εμβληματικής εποχής - εκείνης του μεσοπολέμου. Μιας εποχής που εξακολουθούμε να εξιδανικεύουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και που τείνουμε συνεχώς να την ταυτίζουμε με το ρομαντισμό, την ομορφιά και την αθωότητα.

Αλλά η Ελένη Τσαμαδού καταρρίπτει αυτή την πλάνη και μάλιστα με τον πιο πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο. Με αμεσότητα, ειλικρίνεια, αλλά και διατηρώντας κάποια απόσταση ως αφηγήτρια της ιστορίας της, επιστρατεύει τους ήρωες της για να καταθέσει τις απόψεις της, να αποκαλύψει μυστικά, να εκθέσει αλήθειες στους αναγνώστες της, επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψή τους, την αντίληψη μας για την επίπλαστη ομορφιά, την υποκρισία και τη κίβδηλη ηθικότητα που κυριαρχούσε τότε.

Ο θάνατός ενός πλούσιου άντρα, σταφιδέμπορου από την Πάτρα, και ένας απρόσμενος επισκέπτης γίνονται η αφορμή για να ξετυλιχτεί η ιστορία μας. Αλλά η ιστορία καθεαυτή δεν είναι ο κεντρικός άξονας του βιβλίου, όπως παραδέχεται και η ίδια η συγγραφέας στο επίμετρό της, αλλά η αφορμή, το όχημα πάνω στο οποίο η δημιουργός μας μεταφέρει στο χώρο και στο χρόνο, καθώς και στο κοινωνικό πλαίσιο το οποίο επιλέγει να τοποθετήσει και να εξελίξει την ιστορία της. Μέσα από τις ομολογίες-καταθέσεις των κεντρικών ηρωίδων της – όχι μόνο, καταθέτει τη δική της ‘ομολογία’ συνθέτοντας έτσι ένα ψηφιδωτό που συναρπάζει και προβληματίζει, αλλά μας γοητεύει με τις πολύπλευρες και άκρως ενδιαφέρουσες ψυχογραφίες γυναικείων τύπων της εποχής. Οι κεντρικές ηρωίδες της: μια πατρινή αρχόντισσα, μια Ευρωπαία καταπιεσμένη από την επαρχιώτικη νοοτροπία και μια πληθωρική Σμυρνιά. αναλαμβάνουν το ρόλο της αποκάλυψης των μυστικών, των δικών τους και των άλλων, σε μια εποχή όπου όλοι περιχαρακώνονται πίσω από την υποκρισία και το ψέμα γα να αναδυθούν έπειτα οι αλήθειες-σχεδόν ερήμην τους.

Η ροή της αφήγησης των ηρώων δεν ανακόπτεται σχεδόν ποτέ από τη συγγραφέα, καθώς τις αφήνει να ξεδιπλώσουν τις πτυχές της ζωής τους, τα πάθη, τις αδυναμίες, τα όνειρα τους χωρίς παρεμβολές, ούτε παρεμβάσεις, έτσι απλά, σαν ένας ουδέτερος παρατηρητής. Επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο φως να φωτίσει το μυστήριο του θανάτου, της αποκάλυψης ή της εξιχνίασής του. Έπειτα είναι και ο παράδοξος επισκέπτης της που έρχεται ξαφνικά από το πουθενά για να παίξει το καταλυτικό του ρόλο και να γκρεμίσει τα στεγανά. Άραγε ποιος είναι αυτός, γιατί του δίνει αυτό το ρόλο η συγγραφέας; Αξίζει πραγματικά να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Ένα εξαιρετικό βιβλίο με την υπογραφή μιας σπουδαίας και αγαπημένης συγγραφέα!

2 σχόλια:

Eleni Tsamadou είπε...

Πέρσα μου, δεν ξέρεις πόσο με συγκίνησες με αυτά που γράφεις για το βιβλίο μου. Με τη διεισδυτική ματιά σου και με την ευαισθησία που διακρίνει την πένα σου ξεδίπλωσες για χάρη των αναγνωστών όχι μόνο το μύθο αλλά και αυτό που ήθελα να πω πέρα από το μύθο.Σε ευχαριστώ, να είσαι καλά και να μας χαρίζεις ωραία βιβλία, σαν το "Καφέ Κλεμέντε" και όχι μόνο. Τυχαίο άραγε που και οι δύο μας ασχοληθήκαμε με το μεσοπόλεμο και είδαμε τι κρυβόταν κάτω από το λαμπερό ρομαντικό περιτύλιγμα της εποχής;

βασίλης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο, θα το διαβάσω. Ειδικά η εποχή του μεσοπολέμου ήταν γεμάτη από ανισότητες και απρόβλεπτες εξελίξεις σε κάθε τι. Η πολιτική συμπλεκόταν θέλοντας και μη στις διαπροσωπικές σχέσεις. Σε μια Ευρώπη με όχι ξεκαθαρισμένα σύνορα και στις κοινωνίες που η ηθική ήταν μάταια δεδομένη όσο και δήθεν περιχαρακωμένη.
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα και σε σένα Πέρσα για το όμορφο αφιέρωμα.