Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αγγέλικα, η μαντενούτα: της Ελένης Κεκροπούλου, εκδόσεις Ωκεανός.

Το μυθιστόρημα της Ελένης Κεκροπούλου «Αγγέλικα η μαντενούτα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ωκεανός, χωρίς καμία απολύτως διάθεση υπερβολής, ή φιλοφρόνησης είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που αναπαριστά με ειλικρίνεια και χωρίς την παραμικρή διάθεση ωραιοποίησης, μια ολόκληρη εποχή και τα πάθη μιας ξακουστής οικογένειας της Επτανήσου την εποχή των Ταμπακιέρηδων, των Κόντε και των ποπολάρων.

Με αφηγηματική δεινότητα, έντιμη και ουδέτερη, σχεδόν αποστασιοποιημένη ματιά, η δημιουργός περιγράφει την ιστορία της Αγγελικής, της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού, ρίχνοντας φως στις σκοτεινές εκείνες πτυχές της ζωής της που προκάλεσαν πόνο, αλλά και την ανελέητη διαπόμπευση της οικογένειας του μεγάλου ποιητή Διονυσίου Σολωμού αλλά και του ιδίου, φυσικά, στιγματίζοντας για πάντα την ίδια και τα παιδιά της. Αλλά είναι επίσης και η ιστορία της Ζακύνθου και των Επτανήσων αφού αναπαριστά με αληθοφάνεια την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περιοχής κατά την ιταλική κυριαρχία. Παρά τη μυθιστορηματική διάσταση του βιβλίου, τα ρεαλιστικά στοιχεία του συγκαταλέγονται στα δυνατά σημεία του βιβλίου, ενώ οι ήρωες πραγματικοί και πλασματικοί ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του λυτρωμένοι,. Αποκτούν σάρκα και οστά, και μοιάζουν, θα έλεγε κανείς, να αναγεννήθηκαν μέσα από τα γραπτά και με την πένα της συγγραφέως για να υπεραμυνθούν της φήμης τους να διεκδικήσουν τα δίκαια τους, να δικαιωθούν μετά θάνατο.

Ειλικρινές, πιστό, τολμηρό, συγκινητικό, αποκαλυπτικό είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτό το μυθιστόρημα, ενώ ακόμα και η ποιητικότητα και ο λυρισμός στις περιγραφές δεν αφαιρούν από την ρεαλιστική και ιστορική του διάσταση και χροιά. Σε αυτό συντείνουν εκτός των άλλων και οι πιστευτοί διάλογοι, συχνά εμπνευσμένοι από τις επιστολές που εντόπισε η συγγραφέας στη διάρκεια της μακρόχρονης έρευνας της ενσωματώνοντας τες έπειτα με μεγάλη επιτυχία στο βιβλίο της μαζί με την εντοπιότητα της γλώσσας που φρόντισε να διατηρήσει και άλλα. Οι επιστολές που παρατίθενται στο βιβλίο είναι αυθεντικές προσδίδουν στο βιβλίο μια ακόμα διάσταση αυτής της ιστορικής περιόδου, ενώ οι 'κινηματογραφικές' περιγραφές (ροή κινηματογραφική, γρήγορες αλλαγές σκόπευσης), η ανεπιτήδευτη προσέγγιση, αναδεικνύουν μοναδικά την υποκρισία της εποχής και των αντίστοιχων ηθών που εκπροσωπεί (η εποχή) και τα απομυθοποιεί.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Ελένη Κεκροπούλου για το θαυμάσιο αυτό έργο!

4 σχόλια:

Eleni Tsamadou είπε...

Κοίτα να δεις που μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Το αγόρασα το βιβλίο μόλις το είδα, χωρίς δεύτερη σκέψη,χωρίς να ξέρω τη συγγραφέα. Πήγα να ξεφυλίσσω δύο σελίδες και μαγεύτικα. Με ενθουσίασε η γραφή της, η γλώσσα που ρέει αβίαστα και ενώ το βιβλίο αυτό είναι προϊόν πολύχρονου μόχθου και έρευνας, εντούτοις δεν έχει ούτε εκζήτηση ούτε σχολαστικότητα. Συγχαρητήρια στην κυρία Κερκοπούλου. Ελπίζω να το παρουσιάσω και εγώ μόλις ξεμπλέξω με κάποιες εκκρεμότητες. Ως τότε Καλά Χριστούγεννα Πέρσα μου, να είσαι καλά και να περάσεις με υγεία και γαλήνη με τους ανθρώπους που αγαπάς τις γιορτές.
Φιλιά πολλά πολλά

Περσα Κουμουτση είπε...

σε ευχαριστω Ελένη μου για το όμορφο σχόλιο σου. πάντα συμφωνούμε εμείς, για αυτό και είμαστε φίλες. σου τηλεφωνούσα αλλά το κινητό οσυ άλλαξε;;;
και κοίτα να δες μια άλλη σύμπτωση, όλες οι αγαπημένες μου συγγραφείς έχουν το όνομα Ελένη!!!!! :))

Αστοριανή είπε...

Happy New Year, with my best wishes! The very best to you and to your loved ones.
Yiota
astoriani
NY

Τα χνάρια είπε...

Πέρσα μου, Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!
Καλή επιτυχία στα πνευματικά σου παιδιά, κ.λ.π. κ.λ.π.
Μ' αρέσει ο τρόπος που "κρίνεις" τα βιβλία! Στα υπόψιν και το βιβλίο της Ελένης!